Zeolitok a mezőgazdaságban

Magyarország zeolit ásványban gazdag vidéke a Tokjai hegységben található. Nem véletlen, hogy Tokja-Hegyalja a legcsodálatosabb táptalaja a szőlőnek, számos talaj vizsgálat bizonyítja, hogy a hegységben található zeolitok és a devitrifikált kőzetüveg, valamint az agyagásványok különösen értékesek a növényzet számára.

Zeolitok
Zeolitok

A porózusos szerkezetük folytán javítják az erősen kötött talajok levegő- és víz-átjárhatóságát is. Mivel képesek felszívni a súlyuk 55%-ának megfelelő vízmennyiséget, és a nedvességet lassan engedik ki, így megakadályozzák a gyökerek rothadását és az aszályok idején is képesek nedvességet biztosítani a növényeknek. Az őrölt zeolitok például az ioncserélő kapacitásuknak köszönhetően alkalmasak arra, hogy a talajba juttatva biztosítsák a növény számára a szükséges esszenciális elemeket, amelynek eredményeként hiánybetegségeket is megszüntetnek, miközben a termény minősége is javul.

A zeolitokat alkalmazzák még kertészeti földkeverékek összetevőjeként, továbbá komposztálásnál segédanyagként használják, valamint a kertépítés, a palántanevelés, a kommunális hulladékkezelés és a víztisztítás területén is hasznosítható. A mezőgazdasági felhasználása mellett a zeolitok használata az állattenyésztésre is kiterjedt. Az állati takarmány előállításnál tápszer adalékként használják, amely a bevitt ritka elemek révén a hiánybetegségek létrejöttét meg akadályozza. Az állatok alom anyagaiban szagtalanítóként is alkalmazzák, képes ugyanis a felszabaduló szúrós szagú ammónia gáz megkötésére.

You May Also Like

More From Author