A sok előnye teszi a vízteres kandallót népszerűvé

3 min read

A fűtés ideális esetben hatékony, energiatakarékos és könnyen szabályozható. Ennek nyomán érthető a vízteres kandalló népszerűsége, hiszen éppen ezen tulajdonságokat képes biztosítani. De pontosan miként is működik ez és hogyan ad le hőt? Először is tudni kell, hogy a berendezés sugárző hőt ad le az üvegezett területein.

Tehát az üvegfelületen keresztül azt a helységet fűti, ahol be lett építve, és természetesen így élvezheti a tűz látványát mindenki, aki a helyiségben tartózkodik. A pozitívumai sorát erősíti a tény, hogy a vízteres kandalló egyben egy remekül működő kazán is, hiszen a vízterének hála, a teljesítménye egy részét a fűtésrendszerben lévő víz felmelegítésére fordítja.

A beépített vízteres hőcserélőben a víz felmelegszik a tüzelés hatására. A rendszer ezt a meleg vizet továbbítja a csőrendszeren keresztül a radiátorokig, amik aztán garantálják a kellemes meleget. A vízteres kandalló tehát a ház mindegyik helyiségébe el tudja juttatni a meleg vizet. A megfelelő kialakítással akár a fürdéshez, mosogatáshoz szükséges meleg víz előállítására is alkalmas.

Milyen egyéb előnyökkel rendelkezik a vízteres kandalló? Kétségtelen, hogy sokkal kényelmesebb használatot biztosít, mint a légfűtéses fűtőberendezés, hiszen az egész ház egységes felfűtését meg tudja oldani. Ami pedig a 21. században nagyon fontossá vált, egy környezetbarát megoldásról van szó: a fa elégetésekor nem keletkezik több szénmonoxid, mintha az elkorhadna.

Az örök kérdés: lemez vagy öntvény kandalló?

Sokan teszik fel maguknak a kérdést a fűtőszerkezet beszerzése előtt, hogy öntöttvas vagy lemez eszközre essen a választás? Régebben a profibb fűtőbetétek döntő többsége öntvényből készült, ugyanis ezen tűzterek szerkezetüknél fogva gyorsabban képesek felmelegedni.

Az öntvény kandalló a sűrű hőleadó bordáknak köszönhetően képes alig pár perc alatt felmelegíteni a lakást. Kétségtelen, hogy egy óriási teljesítményre képes megoldásról van szó. Bizonyos öntvény kandalló fajták nem csupán az impozáns méretükkel, hanem a 25 kW-os teljesítményükkel is tekintélyt parancsolnak maguknak.

You May Also Like

More From Author