Szerver bérlés: a költséghatékony rendszerépítés titka

Egy vállalat belső rendszerének kialakítása erőforrásigényes folyamat. Rengeteg tervezést igényel, kiépítése és fenntartása pedig időt és pénzt vesz igénybe. Van azonban lehetőség arra, hogy az egész folyamatot egyszerre tegyük egyszerűbb és olcsóbbá.

A szerverek rendkívül kényes szerkezetek – létfontosságú elemei az infrastruktúrának. Tárolják adatbázisainkat, futtatják szolgáltatásainkat, lehetővé teszik a hatékony kommunikációt cégen belül és kívül. Ha tehát meghibásodnak, tönkremennek, az ezzel járó adatvesztés nagyon is kézzelfogható pénzügyi veszteséget jelent.

szerver berlesPersze, gondolhatunk arra, hogy redundánsan építsük ki rendszereinket, így az adatvesztést vagy a kieséseket elkerülve. A redundancia azonban nem csak a rendelkezésre álló kapacitás, de költségeink megtöbbszöröződését is jelenti.

Miért kell egy szerverre költeni?

Nem csak az egyszeri beruházásról van szó, bár a nagy teljesítményű szerverek ára önmagában is borsos lehet. Az igazi teher azonban hosszú távon jelentkezik.

A szerverek elhelyezése az első, amiről gondoskodnunk kell. Ki kell alakítani a szervertermet, biztonsági rendszert kiépíteni, megakadályozandó az illetéktelenek hozzáférését. Hűtőrendszert kell üzemeltetnünk, hiszen a szerverek rengeteg hőt termelnek működésük során – ezek pedig igen jelentős mennyiségű energiát fogyasztanak, s maguk a szerverek sem éppen takarékos eszközök.

További állandó költségeket jelent az, hogy szakembereket foglalkoztassunk, mindenekelőtt egy rendszergazdát, aki képes felismerni a problémákat, javítani, cserélni a szervereket és így tovább.

Mindezek a költségek idővel összeadódnak és egy olyan nagyobb összeget adnak ki, amelyet száz százalékban megspórolhattunk volna, ha eleve nem vásárlásban, hanem bérlésben gondolkodunk.

Ebben az esetben spórolhatunk a beruházáson, az energiaköltségeken, a szakemberek bérén, a javításokon és cseréken. Az olyan szolgáltatások esetében, mint a DoclerNet szerver bérlése, a szerver bérleti díja mindezt magában foglalja – és ezzel együtt rengeteg gondot is levesz a vállunkról.

You May Also Like

More From Author